Få riktig person på rett hylle
Tekst: Lisbet Jære/NTNU
Tenker du på å endre kurs i livet, eller vil du hjelpe andre til å ta gode karrierevalg? Ved å ta kurset Karriereveiledning for privat og offentlig virksomhet kan du bli sertifisert karriereveileder. Og en fin bieffekt av dette er at du også kan bli klokere på egne valg.
– Uttrykket «rett mann på rett hylle» er kanskje litt utdatert. Det er veldig mange hyller som kan være riktige i arbeidslivet, det gjelder bare å se dem.
Førstelektoren ved Institutt for pedagogikk og livslang læring er fagansvarlig for kurset Karriereveiledning for privat og offentlig virksomhet. De som tar kurset, lærer å ta i bruk kartleggingsverktøyet Profråd Karriere. Verktøyet er utviklet av Oskar Solberg, tidligere førsteamanuensis og forsker ved NTNU, og er et helhetlig kartleggingsverktøy som legger til rette for refleksjon og økt selvinnsikt rundt karrierevalg.
Åpner nye muligheter
På kurset lærer du å veilede mennesker til å ta bevisste, meningsfulle og fremtidsrettede valg for utdanning og karriere. Interesser, beslutningskompetanse, evner og anlegg som ønskes brukt, jobbverdier, kommunikasjon og samhandling utforskes og kartlegges. Etter en slik kartlegging er målet at en skjønner litt mer av «hvilke hyller» som kan passe videre i karrieren, og hvilke personlige ressurser en sitter på.
– Endringer skjer raskere enn før, og arbeidslivet er preget av mye uforutsigbarhet. Oppgaver endres eller forsvinner og nye kommer til.
Gjennom veiledningen og kartleggingen får du bedre innsikt i hvilke ressurser og styrker du har, og hvilke sider ved deg selv du ønsker å utvikle. Det kan gjøre at det åpner seg nye veier og muligheter, sier Landrø.
Tar ikke rapporten for god fisk
Første steg i kartleggingsprosessen er at veilederen ber veisøkeren (det vil si den som ønsker karriereveiledning) svare på en rekke spørsmål. Det kan ta fra rundt 20 minutter til én time. Resultatene kommer så ut i form av en rapport, som er utgangspunktet for samtalen.
– Vi er nøye på å undersøke om veisøkeren kjenner seg igjen eller ikke. Det er veisøkeren som er eksperten, ikke rapporten. Kanskje skårer du høyt på å være en sosial omsorgstype. Men under praten kommer det fram at grunnen til det er at du har barn og andre familiemedlemmer som du tar deg av, ikke at du nødvendigvis bør bli hjelpepleier eller jobbe i et annet omsorgsyrke, sier Landrø.
Kursdeltakerne får trening i relevante kommunikasjonsferdigheter, og supervisert trening i å bruke verktøyet Profråd Karriere.
– Vi ønsker ikke at veisøkeren skal sitte og tolke resultater selv. De må kvalitetssikres, og hvordan dette gjøres gjennom samtale er noe kursdeltakerne lærer, forklarer Landrø.
For noen veisøkere kan det dukke opp nye oppdagelser også. Som at en skjønner at det var jo pappa, og ikke meg selv, som ville at jeg skulle studere medisin.
Får teste ut verktøyet i praksis
Kurset er digitalt. Etter den teoretiske gjennomgangen deles deltakerne inn i grupper på tre til fire personer.
– Etter å ha fått en innføring i teorien og hvordan kartleggingen skal brukes, får en testet det ut i små grupper der en veksler mellom å være veileder, veisøker og observatør, forteller Landrø.
De har fått tilbakemeldinger på at dette er en god måte å lære på. Det kan også Tor Einar Berger, som tok kurset i 2023, bekrefte.
– Det at vi fikk testet det ut på denne måten, var utrolig lærerikt og førte til veldig godt læringsutbytte. Til slutt fikk vi være med på en praktisk gjennomføring med en reel veisøker. Observasjonene og tilbakemeldingene fra gjennomføringen ble gode eksempler på hvordan en veiledning kunne gjøres på best mulig måte, sier Berger.
Ønsket en alternativ karrierevei
Berger fikk tips om kurset av en kollega i forsvaret, der han jobber. En av grunnen til at han tok emnet er at etter bestått eksamen blir en sertifisert bruker av Profråd Karriere, og kan jobbe som karriereveileder. Det håper han at han selv skal kunne gjøre en gang i framtiden.
Etter at det digitale kurset er gjennomført, skal deltakerne utføre kartleggingen på personer i omgangskretsen som ønsker å være «veisøkere», og så skrive en emneoppgave om erfaringene og resultatene.
– De fleste jeg gjorde kartleggingen på kjente seg ganske godt igjen i rapporten. Men gjennom samtalen kan en oppdage sider ved seg selv en ikke har tenkt på tidligere. Mange velger for eksempel karriere basert på hva de tror de er gode på, eller kanskje er de påvirket av hva folk rundt seg mener, påpeker Berger.
Han synes det er fascinerende å se at interessene kan endre seg i løpet av et liv. Det er ikke sikkert at det som var riktig da du var ferdig med videregående som 18-19-åring, er riktig når du er i 40-, eller 50-årene.
Interessekartlegging
En viktig del av spørreundersøkelsen er kartlegging av interesser. Alt etter hva en har svart, vil en ende opp med to typer som en har mest likhet med, for eksempel kombinasjonen praktisk- teknisk og kreativ type. Kombinasjonen frembringer en bokstavkode som kan brukes til å søke på hvilke yrker som passer i et verktøy som kalles «yrkesfinner».
– Interessekartleggingen tror jeg svært mange kunne hatt nytte av.
– Kan du avsløre hvilke typer du endte opp med?
– Selv havnet jeg på kombinasjonen foretaksom og orden. Foretaksom passer godt til de som har selvstendige yrker, og i noen år fulgte jeg drømmen og jobbet som bonde på familiegården helt til sønnen min tok over. «Orden» passer bra for noen som for eksempel jobber med regnskap, eller i forsvaret, for å nevne det jeg selv erfarte.
Et solid verktøy
Blant målgruppene til kurset er ledere, HR-ansvarlige, lærere, studieveiledere og personalkonsulenter. Berger håper også at de som allerede jobber som karriererådgivere, men ikke har en spesifikk metode å jobbe etter, kan tenkte seg å ta emnet.
– Det er jo ikke slik at rapporten en får etter å ha svart på spørsmålene gir svaret på alt, men den er et veldig godt utgangpunkt for en samtale og refleksjon.
– Verktøyet er utviklet over lang tid, og at det ligger forskning og solid kunnskap bak merker en når en jobber med det.
Les hele artikkelen fra NTNU her: https://www.viderebloggen.no/fa-riktig-person-pa-rett-hylle/