Sterke relasjoner for trygghet og sterkere fellesskap

Tekst: Karen Hannasvik
Relasjoner er noe vi alle har. Det er båndene vi knytter til andre mennesker – familie, venner, kolleger og de vi møter i hverdagen. Gode relasjoner handler om gjensidig respekt, forståelse og støtte. De skaper en følelse av tilhørighet og gir oss trygghet.
Når vi opplever gode relasjoner, føler vi oss sett og verdsatt. Det gir trygghet, reduserer stress og øker livskvaliteten.
Men sterke relasjoner handler ikke bare om trivsel – de påvirker også hva vi får til. De kan gi oss ny motivasjon, bedre samarbeid og større evne til å skape noe sammen. I arbeidslivet ser vi at gode relasjoner bidrar til økt mestring, bedre prestasjoner og økt evne til innovasjon. På det personlige plan gir de oss støtte, nye perspektiver og energi. Når vi bygger solide nettverk av mennesker rundt oss, står vi sterkere – både alene og i fellesskap.
👉 Relasjonsferdigheter kan trenes – det må vi starte med tidligere og på flere arenaer
Camilla Fikse skriver om ledere som i videreutdanning plutselig oppdager hvor viktige relasjonelle ferdigheter er – og undrer seg over hvorfor de ikke lærte dette tidligere. Dette er også noe vi i Profråd ser i våre kurs for veiledere, ledere og fagpersoner. I likhet med Fikse og hennes studenter mener også vi at det er smart å starte teningen på relasjonelle ferdigheter langt tidligere – og på langt flere arenaer.
Det er ingen grunn til å vente. Vi kan alle bli bedre på å bygge gode relasjoner – og det starter med de folka vi har rundt oss i hverdagen.
Enkle grep for å bygge sterke relasjoner
Du kan selv trene på å være en god lytter. Det handler om å være til stede, vise empati og stille gode spørsmål. Når du viser genuin interesse for andre, kan du skape og styrke de relasjonene som du selv ønsker å være en del av.
Nedenfor finner du noen praktiske tips som hjelper deg å skape og vedlikeholde gode relasjoner – hver dag.

Relasjonelle ferdigheter – del av en profesjonell kompetanse
Å bygge gode relasjoner handler ikke bare om det personlige – det er også en profesjonell kompetanse for de som vil skape resultater gjennom andre.
På våre sertifiseringskurs lærer deltakerne hvordan de kan bruke relasjons- og kommunikasjonsferdigheter aktivt i sin jobb.
Enten det er gjennom vår sertifisering i Profråd Karriere på NTNU eller våre kortere kurs i Profråd Interesse og Profkart Mestring, får deltakerne konkrete teknikker og mikroferdigheter som styrker deres kompetanse i veiledning og fasilitering – i kombinasjon med bruk av våre refleksjonsverktøy.
Mange opplever aha-øyeblikk når de får konkrete begreper og verktøy som hjelper dem å legge til rette for personlige valg og beslutninger, personlige utvikling, karriereutvikling og livsmestring.
Gjennom å trene på ferdigheter blir de bedre rustet til å skape verdifulle samtaler og relasjoner – både én-til-én og i større fellesskap. Når vi blir bedre på relasjonell samskaping, styrker vi ikke bare oss selv, men også de rundt oss. Det gir oss kapasiteten vi trenger for å mestre fremtiden sammen.